Kerrastoista yleensä

Markkinoilla on ollut ja on edelleen monenlaisia ultra-super-hyper-pro-erikois-survival kerrastoja joiden mainospuheet lupaavat käyttäjälleen melkein kuunkin taivaalta. Usein olen kuitenkin joutunut toteamaan, että mainos lupaukset oli paska puhetta.

Vuosituhannen taitteessa sijoitin aimo tukun pennosiani nimeltä mainitsemattomaan huippu-super-hyper kerrastoon, jossa oli käytetty avaruusajan teknologiaa, ts. Outlast materiaalia. Myyjä vakuutteli kirkkain silmin että "toimii" ja "mulla on ittelläkin tää". Kyseisen materiaalin piti toimia niin, että liikkuessa kehon tuottama lämpö varastoituu kyseisen materiaalin mikroskooppisiin rakkuloihin ja pysähtyessä viilenevä vaeltaja saa lämpöä takaisin, kun rakkulat alkavat sitä luovuttaa.

Minne ovat kadonnut Outlast tuotteet?

Ainoat rakkulat oli mun kukkarossa. Mulla oli ihan sama fiilis pakkasessa patsastellessa, kuin olisi ollut puolta halvemmassa "normaalissa" kerrastossa. Voihan olla, että teoriassa ja laboratorio olosuhteissa homma toimii, mutta tuli vaan sellainen olo että "keisarilla on uudet vaatteet". Käyttökokemus ja toimiminen aidoissa olosuhteissa on se joka ratkaisee. Piste.

Toimi teroriassa tai ei, käytössä koettu pettymys voi olla kirvelevä. Sittemmin olen ollut vieläkin skeptisempi mainospuheisiin. Olenkin kerrastojen osalta halunnut pitäytyä yksinkertaisissa ratkaisuissa. Olen myös tuumaillut tarkemmin, mitkä ovat hyvän kerraston ominaisuudet, koska kerraston ei tarvitse osata laulaa tuutulauluja tai täyttää veroilmoitusta. Vähemmän hilipati-humppaa ja enemmän toimivuutta.

Hyvä kerrasto täyttää seuraavat kriteerit:

1. Istuu päällä mukavasti.

2. Materiaali pitää käyttäjän (sopivan) lämpöisenä.

3. Materiaali pitää käyttäjän kuivana.

4. Helppo pestä ja kuivattaa pidemmillä reissuilla.

Ja jos mahdollista, niin vielä voisi toivoa parannusta muutamaan kerrastojen kompastuskiviin, eli:

5. Ei haise käytössä ketunpesälle.

6. Ei kutita tai hierrä iholla.


Kohta 1 (hyvä istuvuus) on tärkeä erityisesti jos aiot liikkua kerrastosi kanssa. Jos aiot vain seisoskella kerrastoon sonnustautuneena olohuoneessa tumput suorana, ei istuvuudella ole niin suurta merkitystä. Monessa (muilta osin) hyvässä kerrastossa ongelmaksi muodostuu kuitenkin istuvuus. Joissakin on niin tyköistuvat hihat , että aktiivisemmassa liikuskelussa hikoilun pehmittämä iho hiertyy kainaloista. Oma lukunsa ovat kurjat saumat. Joissakin helma on niin lyhyt, että se ei pysy oikeassa osoitteessa muuten kuin teippaamalla se ilmastointiteipillä pakaroihin kiinni. Oma lukunsa on kerrasto housut joiden helma putoaa kriittisen alas joka kerta kun kyykistyt tai istut. Tähänkin tietysti auttaa ilmastointiteippi tai nitoja.

Liian tiukka hiha ja älytön määrä saumoja kainaloissa.

Kohdat 2 (pitää lämpöisenä) ja 3 (pitää kuivana) kulkevat osittain käsi kädessä. Jos puet päällesi viisi senttiä paksun villakerraston, niin pysyt varmasti lämpöisenä, ainakin Kanarian saarilla. Mutta kuivana pysyminen onkin sitten toinen juttu. Olen käyttänyt useita kerrastoja joiden kanssa on ihan sopiva olotila liikkuessa, mutta heti pysähtyessä hionnut asuste alkaa tuntua kylmältä. Ja se Outlast ei oikeasti auta yhtään.

Ohut ja hengittävä, mutta ei lämmin.

Kun käyttäjän aktiivisuus (ts. lämmön tuotto) vaihtelee, on kerraston ominaisuuksilla oikeasti väliä. Tällaisia aktiivisuus tason vaihteluita kohtaavat ainakin;

-Metsästäjät, jotka hikoilevat rämpiessään passipaikalle ja sitten pönöttävät metsästys tornissaan saalista odottelemassa. Vanha lääke on ollut taskumatti, josta on voinut ottaa korkeaoktaanista lämmikettä, mutta ajatus hiprakassa tähtäilevistä aseistetuista miehistä on huolestuttava.

-Hiihtäjät, jotka evästauon lähestyessä ottavat vielä loppu spurtin tehdäkseen vakuuttavamman sisääntulon muiden hiihtäjien kansoittamalle nuotiopaikalle.

-Laskettelijat, jotka tykittävät mustaa rinnettä tai offaria hiestä märkänä, ja sen jälkeen värjöttelevät hississä tuulessa ja tuiskussa kuumasta kaakaosta haaveillen.

-Kalastajat, joiden lippalakki on hiestä märkä heidän kiskoessaan alumiini Busteria trailerilta vesille ennen kuin sata heppainen Yamaha kiidättää heidät syksyisen ulapan yli.

-Vaeltajat, jotka haluavat pitää tauon vasta tunturin huipulla, jotta tuulesta huolimatta saavat ihastella horisonttia korkeuksista mättäällä pötkötellen. Puhumattakaan lounas tauoista kirpakassa kelissä.

-Jne. jne...

Kohta 4 (helppo pestä ja kuivattaa) on oleellinen juttu jos aikoo kulkea pidempiä reissuja. Pikku pyrähdys lähimetsään onnistuu missä tahansa asusteessa kun kotosalla on hyvä pyykkikone ja mahdollisuus kuivata huoneenlämmössä. Mutta pidemmillä reissuilla vaihtoehtoina on joko haista, ottaa useampi kerrasto mukaan, tai pestä pyykkiä reissun aikana. Jos kuljet yksin, ei eka vaihtoehto ole välttämättä hassumpi. Mutta jos kuljet seurassa, kannattaa miettiä jälkimmäisiä. Jos otat useamman vaatekerran, painoa kerääntyy kantamuksiin lisää itse vaatetuksen myötä, mutta myös suuremman kantolaitteen tarpeen vuoksi. Parasta olisi ottaa mukaan vähän pesuainetta, muovikassi pesuvadiksi (käännös vorssalaisille; pesofati) ja helposti pestävä/nopeasti kuivuva vaatetus. Toki kotioloissakin pesun helppoudella on merkitystä. Jos kerraston peseminen vaatii erikoispesuainetta, erikoisen optimaaliset kuivatus olosuhteet ja viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevan erikoispesulan apua, jätä kyseinen erikoisasuste erikoiskauppiaan hyllyyn. Tämän tyyppisiä kerrastoja kannattaa hankkia vain äärimmäisiin tilanteisiin, esim. naparetkille ja kuukävelyihin.

Kohta 5 (ketunpesän haju) on tuttu suurimmalle osalle ihmisistä jotka ovat kerrastoja käyttäneet ja pesseet. Muutaman käyttökerran ja pesukerran jälkeen joihinkin kerrastoihin pinttyy haju joka tulee vastaan jo vaatekaappia avatessa. Itse asiassa se haju tulee vastaan jo pesukoneen luukkua avatessa. Eikä se haise edes ihmiselle. Erityisesti markettien "halpiskerrastoihin" tulee nopeasti haju joka muistuttaa enemmänkin ketunpesää. Jos et tiedä miltä ketun pesä haisee, niin sanotakoon että se haisee kissan pissalle. Jos et tiedä miltä kissan pissa haisee, hanki kissa. Ja jos kissa on tehnyt asiansa kerrastolle, et halua pukea sitä päällesi.

Kissikö pissi paidallesi?

Kohta 6 (ei kutita tai hierrä) voi olla tuttu niille, jotka ovat joskus ostaneet huonolaatuisesta materiaalista tehdyn kerraston. Jotkut maratoonarit teippaavat nänninsä laastarilla piiloon, sillä pehmeinkin kangas voi aiheuttaa hiertymiä heiluessaan 42 kilometriä arempaa ihoa vasten. Mutta huonolaatuinen materiaali hierää ikävästi jo pikku sunnuntai lenkillä. Joskus omistin kerraston jonka rintaan oli brodeerattu valmistajan logo juuri nännin kohdalle. Hiersi. Vaihtoehtoja jäi kolme. Joko leikata logo irti, leikata nänni irti tai jättää kyseinen paita roskakuskin vaivoiksi. Valitsin roskakuskin.Kutittaminen taas voi olla ongelma joidenkin kangaslaatujen kohdalla. Vanhan aikaiset villakerrastot ovat luku sinäänsä, mutta herkimmille ei sovi edes merinovilla, vaikka suurimmalle osalle ihmisistä merino ei kutita villan lailla (vaikka villaa onkin). Joskus minulla oli kerrasto joka parin päivän käytön jälkeen kutitti niin ikävästi, että öisin piti raapia kaulaa, niskaa ja kylkiä. Koitapa selittää vaellusreissun jälkeen puolisollesi, että kerrasto aiheutti punaiset laikut kaulallasi.

Lähikuva karhesta materiaalista.
Lähikuva silkinpehmeästä, mutta kylmästä materiaalista.

Vanhat sanonnat "hyvää ei saa halvalla" ja "köyhän ei kannata ostaa halpaa" pitävät monilta osin paikkaansa. Jos ostat laadukkaan kerraston, se toimii niinkuin pitääkin ja palvelee käytössä jopa useita vuosia. Ikävä tosiasia on se, että laadukkaat kerrastot ovat useimmiten melko tyyriitä, mutta pitkä kestoisina tulevat loppupeleissä halvemmaksi kuin pilipali kamppeet, jotka päätyvät komeron nurkkaan käyttämättöminä huonojen ominaisuuksiensa vuoksi. Jos kerrastoa ostaessasi kauhistelet hintalappua, mieti kuinka toimit autokaupassa tms. "Tää olis hyvä, mutta ostan silti tuon huonon kun se on halvempi". Hyvä ja laadukas tulee halvemmaksi. Sanon tämän vuosikymmenten tuomalla kokemuksella.

Muista myös se, että kerrasto on se osa vaatetus systeemiäsi joka on vasten ihoasi. Sillä, miltä kerrasto tuntuu, on paljon merkitystä. Ja vaikka sulla olis kuinka loistava välikerros ja kuorikerros, niiden ominaisuudet menevät hukkaan pukiessasi paskan kerraston alimmaiseksi.

Jos ulkoilet vain postilaatikon ja kotisi välillä, ei kerrastolla ole suurtakaan merkitystä. Voit ostaa mitä tahansa kuraa ja olla halvan hinnan suomasta mielihyvästä tokkurassa. Mutta jos ulkoilet paljon, käyt metsästämässä, kalastamassa, vaelluksilla, retkeilemässä, hiihtoreissuilla, treenaamassa ravihevosia pakkasessa, marjastamassa tihkusateessa jne. osta hyvä kerrasto.

Nyt olen löytänyt kerraston joka vastaa kaikkiin edellämainittuihin kuuteen kohtaan, hinta-laatu suhde on todellakin hyvä ja se on kaiken muun hyvän lisäksi tehty Suomessa.

Voin paljastaa sen sinulle, oi arvoisa lukija joka jaksoit lukea sepostukseni loppuun asti.

Eli; klikkaa tästä lukeaksesi arvioni Finnsvalan ACDC Stretch Mesh kerrastosta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti